Edellisessä postauksessa kirjoitinkin jo siitä minkälainen ajatuskulku johti ladon valintaan. Voisin seuraavaksi kirjoittaa siitä, mitä projekti on tähän mennessä pitänyt sisällään ja miksi ja miten päädyimme loppujen lopuksi latoon.

Tontin siis saimme jo reilu kaksi vuotta sitten, ja alunperin oli tarkoitus alkaa rakentamaan hieman nopeammalla aikataululla. Elämä kuitenkin heitti sen verran hidasteita tielle, että paukut eivät riittäneet enää rakentamiseen. Kun kaupungin tontilla alkoi uhkaavasti määräaika lähestymään, päätimme suosiolla laittaa rakentamisen hetkeksi jäihin ja haimme lykkäystä. Onneksi se meille myönnettiin.

Monenmoista talomallia ehdimme ajatuksissa pyöritellä tuon tauon aikana. Useammilta asuntomessuiltakin ehti ajatuksia tarttua ennenkuin piti alkaa tositoimiin. Kaava alueella on todella vapaa, joten se ei kauheasti laittanut rajoitteita. Suurin talon valintaan vaikuttava tekijä oli tontin sijoittuminen vaaran rinteeseen. Meillä on mielettömän valoisa talon paikka ja hienot vaaramaisemat ja halusimme hyödyntää nämä. Kohtuuttomasti neliöitä emme halunneet, 100-140, 120 olisi optimi. Avarat yhteiset tilat, jokaiselle oma paikka rauhoittua ja tarpeeksi iso keittiö, joka ei kuitenkaan olisi täysin eristyksissä. Toinen sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen kuratassuja ajatellen.

Kannustalo oli molemmilla ollut haaveena jo pitemmän aikaa, mutta sen hinta mietitytti. Toki tiesimme mitkä syyt aiheuttivat Kannustalon hieman suuremman hinnan. Osa näistä tekijöistä olivat juuri niitä asioita jotka Kannustalossa houkuttelivat. Kahlasimme läpi melkoisen määrän talovalmistajia ja malleja ennenkuin edes lähdimme tarjouksia kyselemään.

Tavoitteena oli löytää kilpailutettavilta talotehtailta jokaiselta oma pohja, joka olisi meidän tarpeisiimme sopiva ilman suuria muutoksia. Olemme käyneet monessa taloesittelyssä, jossa yksi muutos on johtanut toiseen ja tämä taas vaatinut kolmannen, ja lopputulos on ollut jotakin muuta kuin toimiva. Talotehtaiden mallit ovat toivottavasti ainakin niin hyvin mietittyjä ammattilaisten toimesta, ettemme kovasti halunneet lähteä härkkimään mitään mallia.

Päädyimme lopuksi kysymään tarjouksia Kannustalon lisäksi Kontiolta, Muuramelta, Dekotalolta ja Designtalolta. Myös Sievitalolle lähetimme yhteydenottopyynnön (oikeastaan kaksikin), mutta sieltä ei kuulunut koskaan mitään takaisin. Kaikkiin lasketimme mukaan toivotuntasoiset lattiamateriaalit, halutun kokoiset ikkunat jne.

Osa talonvalmistajista putosi pois jo sillä, että tuntui kohtuuttoman vaikealta saada sitä mitä itse koimme tarvitsemamme. Moni taloedustaja kun tuntui tietävän paremmin. Myös kiertely ja kaartelu hintoja tai sisältöä kysyttäessä sai meidät näkemään punaista ja pudottamaan pois kilpailusta. Kannustalon kanssakin uhkasi mennä hankalaksi kun Pohjois-Suomen Kannustaloedustaja lopetti ja uutta ei löytynyt tilalle. Onneksi löysimme kuitenkin kannustalolta edustajan, jonka kanssa suunnittelu onnistui uskomattoman hyvin niin puhelimitse kuin sähköpostin välitykselläkin. Loppusuoralle vertailussa ylsivät Kannustalo ja Designtalo, joista molemmilla oli meitä miellyttävä malli. Designtalo olisi ollut helpompi ja hieman halvempi vaihtoehto, mutta päädyimme lopuksi kuitenkin Kannustalon Latoon, koska se vain yksinkertaisesti tuntui paremmalta.

Jottei postauksesta tulisi liian pitkä ja kuiva, jatkan pohjan muokkaamisesta ja muista asioista joskus myöhemmin.